Hőszivattyús fűtés, fan coilos hűtés

A XXI. század új kihívást jelent az épületgépészetben. Az épületek fokozott hőszigetelése révén az energia-felhasználás folyamatos csökkenése és légszennyezési mutatóinak változása egy új rendszer kialakítását hozta magával. Megjelentek a hőszivattyúk. Kezdetben a családi házak, majd a társasházi lakások után ma már a komplett társasházakban is megjelent ez a fűtési forma.

Fujitsu Waterstage

Az évszázad fűtőberendezése a hőszivattyú. A rendszer a japán mérnöki munka vívmánya, mely a német technika Siemens vezérlésével lett tökéletes páros.

A rendszer egy tökéletes hőcserélővel lett a biztonságos hőcsere szakértője. A Fujitsu Waterstage hőszivattyúkban koaxiális hőcserélő van, a hőcserélő a gyakran használt lemezes hőcserélőkhöz képest nehezebben tud eldugulni. A hőcserélővel együtt egy kis puffertartályt is tartalmaz a hidraulikai blokk, mely a leolvasztáshoz elég vízmennyiséget tartalmaz.

A rendszerünk fő technikája az iker forgó dugattyús kompresszor, mely lineáris hűtőközeg befecskendezéssel rendelkezik. A rendszer működése során általában 10-30% -ban működik teljes terheléssel. Ezért a Fujitsu ezt a kompresszor típust választotta, mert ennek az energia felhasználása részterhelésen csökken. Igy a fajlagos költség optimális értéken tartható.

A méretezés és a tervezés elengedetlenül szükséges, ennek elhanyagolása egy rosszul működő rendszerhez vezethet, a rendszerünk így energia pazarlóvá válhat. Néhány hőszivattyú akár 50-60 °C fűtővizet is előállít, de az energiahatékonysági mutatók általában a 30-45 °C fűtővíz esetén a legjobbak. Ezért alacsony hőmérsékletű hőleadók szükségesek, mint pl. a felületfűtések, fan-coilok, esetleg növelt felületű radiátorok. Ezek azonban általában változó tömegáramú rendszert alkotnak. A hőmérséklet különbség is nagyobb lehet, mint 5 °C. Hidraulikus váltó beépítésével a hőleadó felületeket össze lehet hangolnia hőszivattyús körrel.

Iker forgódugattyús kompresszor lineáris szabályozású befecskendezéssel

Családi házak fűtése

A rendszer kialakításához a padlófűtés és a fan coil a legmegfelelőbb párosítás. A hidraulikus váltó beépítésével és szekunder szivattyú használatával, megfelelő beszabályozással könnyen lehet tartani a parancsolt belső hőmérsékleteket. A beépíthető gyári kétkörös készlettel egy kevert és egy állandó hőmérsékletű kört tudunk könnyen kialakítani.

2 emitteres egyidejű fűtés (egyedi vezérlés)
2 emitteres egyidejű fűtés (egyedi vezérlés)
Kazán a fűtésre csatlakoztatva (kazán + fűtés)
Kazán a fűtésre csatlakoztatva (kazán + fűtés)

Társasházak fűtése

Társasházaknál a bekötést kaszkád vezérléssel tudjuk kiegyenlítetté tenni. Javasoljuk a Web szerver beépítését, mely használatával távolról is láthatók a legfontosabb működési paraméterek. Cégünk rendelkezik több társasházi megvalósult referenciával is, továbbá most kerül szerződésre egy 600 m2-es fogadó kialakítása.

Kaszkád kapcsolás (10 kW modell)
Kaszkád kapcsolás (10 kW modell)

Családi házakban és társasházakban a fűtés és hűtés mellet a használati melegvíz készítést is meg tudják oldani a hőszivattyúk.

A mai korban a fejlődés arra a szintre jutott, hogy az új kialakítású fan coilok a fűtés mellett a hűtésben is nagy szerepet kapnak. A legújabb fejlesztésű fan coil berendezések, mint pl. a Galletti gyár legújabb fan coil készülékei kedvező energiafogyasztású BLDC motorokkal, 0-10 Volt-os vezérlésű szabályzókkal rendelkeznek - csendes üzem és igényes kialakítás a jellemzőjük.

A 2020-as év újdonsága a Galletti vezető terméke az „ART-U” design fan coil lett.

Galletti ART-U design fan-coil

Ez a készülék mind a hálószobákban, mind a nappaliban egy esztétikus alacsony zajszintű készülék lett.

A készülékek 0,8 kW és 3,72 kW hűtőteljesítményekkel állnak rendelkezésre öt féle méretben.

Fűtőteljesítmények: 1 kW és 7,7 kW között, a fűtővíz hőmérséklet függvényében.

További előny a nyári melegben a helyiségben lévő páratartalom csökkentése is.

Szabályzók: háromféle Galletti szabályzó választható a fan coilokhoz, készülékbe beépíthető és falra szerelhető változatokban is. A szabályzó önállóan több beltéri egységet is tud egyszerre szabályozni. A szabályzók beépített világítással is rendelkeznek, így a kijelzők sötétben is jól láthatók.

Galletti szabályzó  Galletti szabályzó  Galletti szabályzó

Bővebb információt a www.fujitsuklima.hu, www.galletti.hu honlapon talál, vagy a Columbus Klíma mérnökeitől kaphat.

Kovács László fényképeKovács László
műszaki tanácsadó értékesítő