R32 vagy természetes hűtőközeg?

 

Az F-gáz törvények változásaira szeretnénk felhívni a figyelmünket! Az egyre szigorodó F-gáz törvények jelentette kihívásokra többféleképpen reagálnak a világ nagy gyártói.

  • Ki lesz a nyertes Európában? Erre már körvonalazódik a válasz! R32 vagy a természetes hűtőközegek?
  • Mi a természetes hűtőközegekre tesszük a voksunkat!
  • A természetes hűtőközegek közül is az R290-re.
  • Miért?

    Ezen berendezések hűtőközege az R290-es propán, aminek az extrém alacsonyGWP=3 (Globális Felmelegedési Potenciál) és ODP=0 (Ózonkárosító Potenciál) értékmellett a szintetikus közegeknél is jobb termodinamikai tulajdonságai teszik alkalmassáa -35 °C-tól a +70 °C-ig terjedő előremenő vízhőmérsékleteket megkövetelőalkalmazásokban történő felhasználásra. Üzemi nyomása: 32 °C -36 °C külső léghőmérsékletmelletti kondenzáció esetén kb. 15 bar. Az R410A, R32 és R452(4)B… hűtőközegekkondenzációs nyomása lényegesen magasabb 32 °C -36 °C környezeti hőmérsékletesetén 30–35 bar körül alakul. Ezért garantálható a készülékek hosszabb élettartalma és a kisebb teljesítményvesztése magas külső hőmérsékletek esetén.

    r290

    További előnyök:

    Jobbak az EER értékek és a hűtőközeg töltet is jelentősen kevesebb: pl. egy 65kW-os R290-es folyadékhűtő töltet mennyisége 2,8 kg, ami 8 kg az R32, ill. 9 kgaz R410A esetében. Az igazán nagy különbség a CO2-egyenértéknél mutatkozik meg: 0,0084 t az R290 esetében, míg kb. 14 t az R410A esetében, ill. 5 t az R32 esetében! Ezért az R290-es berendezéseknél a tulajdonosnak a jövőben sem kell regisztrációtól, szivárgásvizsgálattól, hűtőközeg-regenerálástól és Európa számos országában már bevezetésre került hűtőközeg (HFC)-adótól tartania! Esetleges hűtőközegpótlás töredék áron, lefejtés és regenerálás nélkül megvalósítható az R410A, R32… és más mesterséges közegekhez képest.

    A természetes hűtőközegek (HC) elterjedését segíti az új nemzetközi szabályozás is: 2019. június 26-án a nemzetközi IEC szabványügyi testület 60335-2-89:2019 számon felemelte az A3 kategóriás természetes hűtőközegek beltéri hermetikusrendszerekben használható maximális töltetmennyiségét 150 g-ról 500 g-ra. A splitrendszerek maximális töltetmennyiségének felemeléséről szóló szabvány pedig már előterjesztési szakaszban van. A maximális töltetmennyiség hűtőkörönkénti (vagy az osztott rendszereknél helyiségenkénti pl. split, multisplit, VRV/VRF esetében) kiszámítását az R290 esetébenis az EN 378-as szabvány hatályos változatai szerint kell elvégezni (ahogy 2004 óta minden típusú! hűtőközeg esetében ezt kell, ill. kellett volna alkalmazni!).

    Az R290-nel üzemelő készülékek maximális biztonsággal rendelkeznek az A3-as kategóriájú besorolás ellenére is, ugyanis külön szabvány vonatkozik gyártásukra és a gyártó minősítésére is: ISO 5149-1-2, 2014/68/EU (PED). A maximális biztonságot a fentieken kívül az alkalmazott technológiák szavatolják:

    • ATEX minősítésű kompresszorok és nyomáskapcsolók
    • IP 54 szeparált kapcsolószekrény IP 65 csatlakozókkal
    • ATEX minősítésű szivárgásérzékelő(k)… stb.

    r290 2Földünk folyamatosan és egyre gyorsuló ütemben melegszik, ezért a még mindig magas GWP-vel rendelkező (GWP=500…800) mesterséges hűtőközegek (HFC-k) pl.: R32, R452B, R454B, R466A… stb. sajnos csak átmeneti megoldásra szolgálnak, és nem valós alternatívák, mint ahogy a gyártók már el is ismerték (pl.Daikin az R32 esetében), nem beszélve arról, hogy a mesterséges közegek előállításasorán számos veszélyes melléktermék is keletkezik.

    Sajnos, hogy a környezetbarátnak beharangozott, alacsony GWP-értékkel bíró szintetikus közegekkel is problémák vannak, azt pont az R1234yf (GWP=6) esete példázza, amelyről az utóbbi időben számos elemzés (német és norvég környezetvédelmihivatali vizsgálat is) jelent meg (www.hydrocarbons21.com): a lebomlásuk során keletkező TFA (trifluor-ecetsav) vegyület savas esőket okozó hatása miatt. Nem beszélve a mesterséges közegek előállítása során keletkező veszélyes melléktermékekről és az előállításukhoz szükséges energia mennyiségéről (ami továbbiCO2-kibocsátással jár)!

    Szerencsére azonban vannak gyártók (pl. Emerson, Frascold, Euroklimat, Carel, Embraco stb.) és közösségek, akik belátták, hogy vissza kellene térni a kályhához, és ismét a hűtéstechnika hajnalán használatos természetes hűtőközegekhez való visszatérést szorgalmazzák (főleg Európa, Kína és Óceánia) a hűtőközeggyártó lobbival szemben (inkább USA, ill. Japán), akiknek olyan ózonréteg-lebontó gázokat „köszönhetünk”, mint az R11 (ODP=1!) vagy az R12 (ODP=0,82, GWP=11.000!). De hagyjuk is a politikai csatározásokat, és mi inkább védjük a környezetet már ma, és ne feledjük, hogy 2021. december 31 után az Európai Unió területén 40 kW felett nem használható többé GWP>150 hűtőközeg pl. új telepítésű, hermetikusan zárt kereskedelmi hűtőgépekben!

    Szerencsére már van valós alternatíva is! Az EUROKLIMAT HERA R290 típusú inverteres hőszivattyúival! A működési tartomány -20 °C-tól +46 °C külső hőmérsékletig terjed. Az igényelt, előre menő vízhőmérséklet standard kivitelben: -15°C!-tól +60 °C-ig (opciókkal -30 °Ctól+70 °C-ig). Ezen tulajdonsága mind ipari, mind komfort felhasználásokra ideálissá teszi, főleg, hogy a készülékmindezt A++-os hatékonysággal teszi! A hőszivattyúcsalád jelen pillanatban: 35 kW-tól 190 kW-ig áll rendelkezésre.

    Fontos információk:

    Az EN 378 szabvány az A3-as hűtőközegtöltetek (és A2L) beltérben használható emelése miatt hamarosan átdolgozásra kerül, és több könnyítés is várható a készülék elhelyezéseknél. A szakértők azonban felhívják a figyelmet a még mindig erős túlszabályozásra, hiszen míg ezen készülékek alkalmazásánál előírják az ATEX(szikramentes)-komponensek használatát kültérben is, ill. a hozzáférés szintjét is szabályozzák!, addig a 11kg-os! töltetű propán-bután palackokat bárki szinte korlátozásmentesen használhatja repedezett, elöregedett gumicsővel és csavarhúzós bilincsekkel összekötött kivitelben, nyíltlángos üzemmódban beltérben is, jellemzően konyhákban vagy mobil fűtőkészülékekben! Talán ez a felemás szabályozás és a hűtőközeggyártó lobbik érdekei miatt szorult vissza– eddig érdemtelenül – az R290(propán) hűtőközeg, még a kültéri elhelyezésű hűtőberendezékből is (bár a mobil klímákban jövőre erőteljesentér vissza), de a konyhákban, a szobákban,a tűzhelyeken és fűtőberendezésekben ugyanez a „veszélyforrás”elfogadott a mai napig. A józan, lobbimentes gondolkodás és a természetes hűtőközegek mellett már számos ország tette le a voksát. Svájcban pl. már ma sem használható GWP>150 hűtőközeg az esetek 95%-ban. Németország és a Skandináv országok 30–40%-os beszerzési támogatást nyújtanak a természetes hűtőközeggel rendelkező berendezések vásárlásához! Támogatást ad még: Ausztria, a Benelux államok, Egyesült Királyság, Svájc, Franciaország, Dánia.

    A fenti országokon kívül a tavalyi évben már bevezette az adót Franciaország, Lengyelország, Svájc és Szlovénia is! Az adó összege jelenleg 3 EUR/t CO2 (Szlovénia)-tól 50 EUR-ig (Norvégia)/tCO2-egyenértékig terjed, de nem egységes, és pl. Franciaországban progresszíven évenként emelkedik az adó összege, Dánia pedig nem CO2-ban, hanem kg-ban adóztat, míg Spanyolország a GWP-értéket veszi figyelembe az adó kiszabásakor. Fontos megemlíteni még, hogy a Környezetvédelmi Kutató Intézet (EIA és társult EU intézményei) 2018 májusában beterjesztett ajánlásai között megtalálható:

    • A3-as természetes hűtőközegekkel szerelt készülékek EU-szintű központi dotációja.
    • Splitkészülék-hűtőközegek 2025-ös GWP>750 tiltása helyett, GWP>150-re történőmódosítása! (Ha ez megvalósul, akkor az R32 már nem lesz használhatósplitekben sem!)
    • GWP>150 hűtőközegek sürgős tiltása a légkondicionáló szektorban (hőszivattyúk, folyadékhűtők, Rooftopok, VRV-k stb.).

    A fentiek miatt a Columbus Klímaproject Kft. szükségesnek látta, hogy Európa legnagyobb és legtöbb R290-es hűtőközeggel működő folyadékhűtő és hőszivattyú gyártójával kereskedelmi szerződést kössön. Már 2018 második felében, 2019 elején megkezdtük mérnökeink és szerelőink képzését. Jó ötletekkel, megtakarítási lehetőségekkel, biztonságos üzemeltetési tapasztalatokkal, európai referenciákkal várjuk mérnökök, beruházók, üzemeltetők érdeklődését.

    Váradi Gábor
    műszaki igazgató
    Columbus Klímaprojekt Kft.
    Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

    Horváth Gábor
    termékfelelős
    Columbus Klímaprojekt Kft.
    Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.