Chigo hővisszanyerős szellőztető

Ha ház és iroda felújításról, energetikai korszerűsítésről van szó, akkor mindenki először a nyílászárók cseréjére és homlokzati hőszigetelésre, esetleg a régi fűtőberendezések korszerűre való cseréjére gondol, és általában ezek is valósulnak meg a gyakorlatban. Kevés szó esik viszont a szellőzésről. A mai korszerű nyílászárókkal és polisztirolos dryvit hőszigetelő rendszerekkel le tudjuk csökkenteni az épület hőveszteségét / külső hőterhelését, de hajlandóak vagyunk megfeledkezni a szellőzés fontosságáról. Egy régi lakás filtrációsan is tudott annyit szellőzni, amennyivel távoztak a (normál használat mellett) keletkező szennyezőanyagok, ill. jutott be elegendő frisslevegő a helyiségekbe a csukott ajtókon / ablakokon keresztül is.

A mai korszerű épületeknél ma már ez nem igaz. Egy új nyílászáróval és homlokzati hőszigeteléssel az eddig láthatatlanul meglévő filtrációs szellőzést gyakorlatilag lecsökkentettük a nullára. „És ez miért baj, ha nincs levegőforgalom? Legalább kevesebbet kell fűtenem” – gondolja a laikus ember, aki utána el is felejt még ablakot is nyitni.

A munka, a pihenés, és a szabadidőnk 90 %-át is általában zárt épületekben töltjük, innen vesszük a levegőt. Ha nincs megfelelő szellőzése egy épületnek – akár egy lakásnak – akkor nagyon meg tud nőni a levegőben lévő vízgőz és a szennyezőanyagok koncentrációja.

Egy normál lakásban keletkező belső szennyezőanyagok:

  • a kilégzés során keletkező CO2 és vízgőz
  • szerves anyagok bomlástermékei
  • formaldehid a bútorokból
  • aerosolok (porok, lebegő anyagok, pollen)
  • vírusok
  • baktériumok és spórái (pl. legionella)
  • gombák és spóráik
  • főzés során keletkező szagok és vízgőz

A gombák és spóráik tulajdonképpen állandóan jelen vannak a belső térben, csak nem mindegy, milyen feltételekkel. Ha a penészesedés többi feltétele is teljesül (nincs szellőzés, a falsarok lehűl harmatpont alá, párakicsapódás is jelen van, a belső relatív páratartalom 75 % fölé emelkedik – nagy a belső nedvességfejlődés) akkor tapasztalhatjuk a penész megjelenését is, holott megfelelő szellőzéssel máris le lehetett volna csökkenteni ennek esélyét. A mai korszerű, klimatizált épületeknél egyúttal megjelent a beteg épület jelenség (Sick Building Syndrome) is, az alábbi tünetekkel:

  • huzatérzet
  • szárazságérzet
  • fáradtság
  • fejfájás
  • zajosság
  • reumatikus panaszok
  • levegő minőséggel kapcsolatos panaszok

Ezek a panaszok gyakran a megfelelő szellőzés hiányára vezethetők vissza.

Szellőztetni tehát szükséges – ez a legtöbb helyen a helyhiány és költségek miatt csak néha egy ablaknyitást jelent, aminek a megléte nem mindig biztosított: (pl. az egyik kolléga nem szereti és becsukja, a párom vagy anyósom fázik és becsukja az ablakot, vagy éppen nem is nyitható az irodai ablak, stb.). Télen pl. már nem szellőztetünk annyit, és a szellőztetés időtartama is elég alacsony (24 órára vonatkoztatva).

A szükséges frisslevegőmennyiség pótlására és a belül keletkezett szennyezőanyagok kidobására tervezik a gyártók a szellőzőberendezéseket, amelyek ma már korszerű hővisszanyerővel vannak ellátva.

Ilyenek a nálunk kapható CHIGO hővisszanyerős szellőző is, mely az alábbi nagyságokban kapható:

TípusLégszállításVillamos betáp
QR-X02D 200 m3/h 230 V, 1 fázis, 50 Hz
QR-X03D 300 m3/h 230 V, 1 fázis, 50 Hz
QR-X04D 400 m3/h 230 V, 1 fázis, 50 Hz
QR-X05D 500 m3/h 230 V, 1 fázis, 50 Hz
QR-X06D 600 m3/h 230 V, 1 fázis, 50 Hz
QR-X08D 800 m3/h 230 V, 1 fázis, 50 Hz
QR-X10D 1000 m3/h 230 V, 1 fázis, 50 Hz

CHIGO hővisszanyerős szellőztető

A CHIGO hővisszanyerős szellőzők műanyag keretbe foglalt keresztáramú papíralapú hővisszanyerővel vannak felszerelve, a hővisszanyerő elem pár db csavar eltávolításával vízszintesen könnyedén kihúzható – így férünk hozzá a frisslevegő és az elszívott levegő szűrőihez is.

A hővisszanyerő elem egyszerűen kihúzható

A szellőzőgépek alapból egy LCD kijelzős fali vezérlővel vannak felszerelve, ami gyárilag be is van kötve. A vezérlőn a ki/bekapcsoláson túl háromféle ventilátor fordulatot állíthatunk be, ill. át tudjuk váltani a motoros mozgatású bypass zsalut is. Van a vezérlőbe építve egy hőmérsékletérzékelő szonda is, ami az aktuális szobahőmérsékletet méri – a hőmérséklet leolvasható a kijelzőről, az érték kalibrálható. A légcsatorna csatlakozó csonkok kör keresztmetszetűek, nagyságtól függően 150, 200 és 250 mm-es átmérővel.

Tehát ne feledd: új építésű épületek és meglévő épületek felújításánál gondoljunk mindig a szellőzés meglétére is! Ebben segítik a megfelelő frisslevegő ellátást és munkádat a Columbus Klíma szellőzőberendezései.

További részletes információkért keresse a Columbus Klíma mérnökeit!

Katona Zoltán